Totul despre accidentul ischemic tranzitoriu: simptome și tratament

Accidentul ischemic tranzitoriu (AIT) este o afecțiune care poate fi considerată un „avertisment” pentru un accident vascular cerebral (AVC) viitor. AIT-ul este caracterizat de o perturbare temporară a fluxului de sânge către creier, iar simptomele pot fi similare cu cele ale unui AVC, dar de obicei se rezolvă în decurs de câteva minute sau câteva ore, fără a produce leziuni permanente. În acest articol, vom explora în detaliu simptomele, cauzele și opțiunile de tratament pentru AIT.

Simptomele AIT-ului:

Simptomele AIT-ului pot fi variate și pot include:

 1. Tulburări ale Vederii: Vederea încețoșată sau dublă poate apărea în timpul unui AIT.
 2. Tulburări de Vorbe: Dificultatea în exprimarea cuvintelor sau în înțelegerea limbajului poate fi un simptom al AIT-ului.
 3. Paralizie sau Slăbiciune: Pierderea bruscă a forței sau a sensibilității într-o parte a corpului, de obicei pe o parte a feței, a brațului sau a piciorului, poate fi un alt simptom comun.
 4. Confuzie sau Dificultăți de Gândire: Confuzia sau dificultatea de a gândi clar pot să apară în timpul unui AIT.
 5. Dureri de Cap: Unele persoane pot experimenta dureri de cap severe sau migrene în timpul unui AIT.

Este important să menționăm că simptomele AIT-ului sunt de obicei temporare și pot dura de la câteva minute până la câteva ore, fără a produce leziuni permanente.

Cauzele AIT-ului:

Principala cauză a AIT-ului este blocarea temporară a fluxului de sânge către o anumită parte a creierului. Această blocare poate fi cauzată de:

 1. Embolii: Mici cheaguri de sânge sau bule de aer care blochează fluxul de sânge.
 2. Ateroscleroza: Îngustarea arterelor datorită acumulării de plăci de colesterol și alte depozite grase.
 3. Spasme Vasculare: Contracția bruscă a vaselor de sânge din creier, care poate reduce fluxul de sânge.
 4. Tromboza: Formarea unui cheag de sânge într-o arteră care alimentează creierul.

Factorii de risc pentru AIT includ hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fumatul, colesterolul ridicat în sânge și fibrilația atrială.

Tratamentul AIT-ului:

Tratamentul imediat al unui AIT este esențial pentru a preveni un AVC major în viitor. Opțiunile de tratament pot include:

 1. Medicație Anticoagulantă: Administrarea de medicamente care subțiază sângele pentru a preveni formarea de cheaguri.
 2. Terapie cu Trombolitice: Administrarea de medicamente care pot dizolva cheagurile de sânge pentru a restabili fluxul sanguin către creier.
 3. Intervenții Chirurgicale: În unele cazuri, pot fi necesare intervenții chirurgicale pentru a îndepărta cheagurile de sânge sau pentru a corecta anomalii vasculare.
 4. Schimbări de Stil de Viață: Adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv renunțarea la fumat, menținerea unei diete sănătoase și exercițiul fizic regulat, poate reduce riscul de recurență a AIT-ului și a AVC-ului.

Concluzie:

Accidentul ischemic tranzitoriu este o condiție serioasă care necesită tratament și monitorizare atentă pentru a preveni complicațiile grave. Este esențial ca persoanele care experimentează simptomele AIT-ului să solicite imediat asistență medicală de urgență și să urmeze recomandările medicului pentru a reduce riscul de AVC și alte probleme de sănătate cerebrovasculară în viitor.

About the Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may also like these